Hyvää syntymäpäivää Madonna!

Madonna Louise Veronica Ciccone, Queen of Pop, täyttää tänään kuusikymmentä vuotta.

Madonna on yksi kautta aikojen menestyksellisimmistä muusikoista – hän on itse asiassa määritellyt pop-kulttuurin uusiksi. Hän on uudistanut artistiminäänsä koko uransa ajan, mutta onnistunut myös laajentamaan yleisönsä käsityksiä arvoista. Tässä mielessä hän on ollut yksi poliittisimmista artisteista pop-genressä kautta aikojen.

Madonnan uran alku oli yhtä hetkutusta. Hän teki sinänsä harmittomia pop-kappaleita ja toimi seksisymbolina ja samalla tyyli-ikonina monille nuorille naisille – puhuttiin Madonna stylestä: raskas meikki, halpoja isoja rihkamakoruja, pitsihansikkaat, bolero-takki ja porkkanapöksyt. Hän oli diskodiiva aikana, jolloin diskodiivoja ei enää oikein ollut.

madonna-desperately-seeking-susan.jpg

Vuodesta 84 lähtien aloimme nähdä poliittisempaa ja kohua herättävämpää Madonnaa. Muun muassa Like a Virgin -hitin pelättiin Yhdysvaltojen konservatiivipiireissä uhkaavan perinteisiä perhearvoja. Julisteita Madonnasta poltettiin, tunteet kuumenivat. Papa don’t preach sai Paavi Johannes Paavali II:n suosittelemaan tähden maailmankiertueen boikotointia.

Merkittävin tekijä Madonnan uran alussa olivat hänen musiikkivideonsa. MTV ja muut musiikkikanavat aloittivat toimintansa ja Madonna ymmärsi musiikkivideoiden merkityksen markkinoinnille. Syntyipä niistä videoista sitten kohuakin, joka tottakai satoi Madonnan laariin. Like a prayer syletytti erityisesti Vatikaanissa. Pepsi peräytyi viiden miljoonan dollarin mainoskampanjastaan Madonnan kanssa samaisen biisin takia.  Noh, Madonna nauroi matkalla pankkiin, koska joka tapauksessa sai nuo rahat.

Madonna on onnistunut tuomaan ristiriitaisuutta aiheuttavia teemoja esiin koko uransa ajan. Hän on härnännyt kuvastollaan uskontoja, toiminut LGBT-ihmisten tukijana, ottanut kantaa Lähi-idän tilanteeseen, puolustanut HIV-positiivisia ja AIDS-potilaita aikana, jolloin tautia pidettiin lähinnä ruttona, on käyttänyt kuvastossaan seksuaalisuutta koko laajassa kirjossaan, julkaissut kirjan seksistä jne. Hän on myös alkanut haastaa käsitystämme naisten ikääntymisestä.

Tämän hetken näkökannasta kaikki tehty näyttää todella viattomalta, mutta noihin aikoihin moraalimyrsky oli valtava. Maailma on muuttunut ja Madonna on toiminut arvoliberaalina johtajana joukoilleen.

Madonnan uralla on mielestäni kaksi huippukohtaa: Blond Ambition ja Confessions -kiertueet. Niissä kiteytyy hänen uransa huippukohdat: Blond Ambition -kiertueen kaltaista karavaania ja lavashowta ei oltu nähty koskaan aiemmin ja tästä kiertueesta voi katsoa alkaneen nykyisen kiertuejärjestäjien kilpavarustelun. Itse asiassa Madonnan on laskettu tienanneen kiertueillaan kaikista muusikoista eniten, noin 1,4 miljardia dollaria. Onpahan taskurahaa vaikka siihen kasvojen kiristykseen.

Kiertue jatkoi myös uskonnollisilla teemoilla leikittelyä, mutta toi myös naisen tuolloin julkeana pidettyä seksuaalisuutta esille ennennäkemättömällä tavalla – Madonna vähän kuin masturboi tötterötisseineen lavalla. Kauheaa! Kohu!Confessions -kiertue (ja Confessions on the Dancefloor -levy) palautti Madonnan juurilleen diskokuningattareksi ja toi uusia sukupolvia hänen yleisöikseen. Hän jatkoi tällä kiertueella uskontoteemojaan: sekä kristityt että juutalaiset ja muslimit hermostuivat.

Mistä on siis Madonna tehty? Uskonnosta, seksistä ja ennakkoluuloja vastaan taistelusta sekä naisen aseman parantamisesta populaarikulttuurista.

Katseen kohde ei ole pelkästään enää katseen kohde, vaan omatahtoinen ja omapäinen tekijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s