Kulttuurilta leikataan?

Valtiovarainministeriön budjettiesitys valmistui viime viikolla. Tällä viikolla VVM jauhaa budjetin läpi muiden ministeriöiden kanssa ja varsinainen budjettiriihi pidetään loppukuusta.

Tutkailin ministeriön esityksen läpi kulttuurin osalta ja leikkauksiahan  sieltä on tulossa.
Valtiovarainministeriö haluaisi tehdä myös kulttuurista entistäkin peliriippuvaisemman.

Unknown-1.jpeg

Talousarvioesityksessä kulttuurilta ollaan nimittäin tiputtamassa noin 15 miljoonaa euroa pois ensi vuoden budjetista. Tämä nyt ei maailmaa kaatane, mutta pitää muistaa, että koko kulttuurin osuus valtion budjetista on noin 0,7 prosenttia.

Siinä piskuisessa rahapurossa viisitoistakin miljoonaa tuntuu kovalta rahalta – sillä rahallahan maksaisi esimerkiksi 550 henkilön taiteilijaeläkkeen tai kaksikymmenkertaistaisi Valtion kansallisgallerian (siis Kiasma, Ateneum ja Sinebrychoff) vuoden taidehankintamäärärahat.

Budjettiesityksessä merkittävintä on kuitenkin kulttuurin rahoitusrakenteeseen kaavailtu muutos. Aiempina vuosina noin puolet kulttuuribudjetista on rahoitettu verovaroista ja toinen puolikas on tullut veikkausvoittovaroista, siis rahapelaamisesta kerätyistä roposista.

Ensi vuoden kulttuuribudjetti on jo voittopuolisesti rahapelien päällä, koska valtiovarainministeriö ehdottaa, että 55,5 prosenttia taiteen ja kulttuurin rahoista tulisi rahapelitoimintojen tuotoista.

Näin on toimittu aiemminkin, taiteen ja kulttuurin rahapeliriippuvuutta kasvatettiin lamavuosina, mutta sen jälkeen sitä on yritetty palauttaa uomiinsa pikkuhiljaa. 50/50 -tilanteeseen pääsyyn meni se parisenkymmentä vuotta. Pikkuvikoja, heleppo korjata!

Jos rahapelivarojen osuus kasvaa hallitsemattomasti, tekee se olon kulttuurikentällä ahtaaksi. Jos valtaosa rahoista tulisi verojen kautta, olisi toiminta pysyvämpää ja sitoutuneempaa kuin tuulisella pelirahalla pelatessa. Valtion on siis hankalampi sitoutua mihinkään pysyvämpään veikkausvoittovarojen kanssa.

VM on käsittääkseni yrittänyt tätä prosenttijumppaa jo useasti ennenkin, mutta eduskunta on palautellut verorahoituksen osuutta syksyn budjettikeskusteluissa aina ylemmäksi.

Tässä budjetissa pitää kuitenkin löytää rahoitus mm. sote-uudistushankkeen kuluille (sen valmistelu maksaa muuten saman verran kuin vuosi taidetta ja kulttuuria verovaroista), joten ministeriön ehdotuksella saattaa alkaa olla enemmän ja enemmän kannatusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s