Hyvää syntymäpäivää Siltala!

Siltala Kustannus vietti eilisiltana 10-vuotisjuhlaansa Teatterikorkeakoulun sisäpihalla.

Paikalla oli koko kustannusalan kerma ja tietenkin siltalalaiset kirjailijat Kari Hotakaisesta Aleksi Mainioon ja Aulikki Oksaseen.

Piskuisen Siltala-kustantamon perustamisen aikoihin koko kustannusalalla kuohui. Suurmediayhtiö Sanoma oli haukannut WSOY:n ja tämä ei tyydyttänyt kirjallisuusjohtajana toiminutta Touko Siltalaa eikä hänen veljeään, WSOY:n tietokirjakustantajaa, Aleksia.

Veljekset lähtivät näyttävästi lätkimään Bulevardi 10:stä, ja kaappasivat kainaloonsa joukon eturivin kirjailijoita. Ensimmäisenä syksynä kustantamo julkaisi kolme teosta: Pirkko Saisiota, Hannu Raittilaa sekä salaperäisen Pauli Kohelon teoksen Ohessa tilinumeroni.

Siltalan katalogi on pysynyt kapeana, mutta tämä määrä on riittänyt pitämään kustantamon pään pinnalla. Ajatus on sama kuin huippuravintoloissa: ruokalista kannattaa pitää suppeana, niin silloin kaikki tarjoiltu on aina huolella valmistettua ja tuoretta. Aika hyvä periaate!

Jokaisella kustantamolla on syömähampaansa. Isot kustantamot keräävät vuotuisia tuottoja erityisesti oppimateriaali- ja tietokirjapuolelta. Siltala ei huseeraa oppimateriaalipuolella ollenkaan, joten heidän syömähampaansa on tänä syksynä eittämättä Kari Hotakaisen kirjoittamana kirja Kimi Räikkösestä, joka on herättänyt jo ennen julkaisemistaan suurta kansainvälistäkin kiinnostusta.

Kirja-ala on ollut pienemmissä ja suuremmissa ongelmissa koko tämän kymmenen vuoden ajan.

Kaunokirjallisuuden myynti on ollut loivassa laskussa ja kilpailu lukijoista, siis kirjojen ostajista, tiukkaa. Alalla nähty kuohunta ei ota loppuakseen, kun isot talot keskittyvät entistä tehokkaammiksi julkaisu- ja julkisuuskoneiksi.

Tässä kisassa onkin piristävää, että Siltalan kaltaisia pienempiä kustantamoja löytyy vielä – näin kirjallisuuden kenttä pysyy myös jatkossa myös sisällöiltään rikkaampana.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s